Ik help je graag bij Therapie in Breda

Eerst even kennis maken

De eerste keer dat je bij me komt, maken we kennis. Je vertelt me je verhaal; wat je klachten of vragen zijn en hoe je leven er verder uitziet. Ik vraag op onderdelen door en help je onder woorden te brengen wat er speelt. Al doende leer je me meteen een beetje kennen. Hoe ik luister, hoe ik naar je kijk en hoe ik teruggeef wat ik aan je merk.

Als afsluiting van deze eerste bijeenkomst, vertel ik je wat ik denk dat je hulpvraag is en wat ik daarin voor je kan doen. Ik leg uit hoeveel tijd dat globaal kost en welke elementen van de technieken we zullen gebruiken.

Training en beleving

De behandelmethoden zetten we in om te beleven en te trainen. Het beleven van situaties, gebeurtenissen en emoties geeft je inzicht in hoe je ‘werkt’. Je komt er achter wat je belangrijk vindt en waar bepaalde gevoelens of gedrag vandaan komen. Om dat te veranderen, zul je nieuwe manieren moeten trainen. Dat doen we met dezelfde methoden.

Dramatherapie

Dramatherapie geeft je de kans eens echt aan jezelf te werken. Letterlijk door dingen uit te proberen, jezelf te confronteren, de boel eens om te gooien of te doen wat je in het echt nooit zou durven. Anders dan er over te praten, maak je mee wat er gebeurt. Je wéét dus hoe het voelt, je weet of je het fijn vindt en of je er ook buiten de behandelkamer iets meekunt. Je begrijpt wat je kunt doen om je wereld te veranderen.

De methode werkt verhelderend en is zo concreet dat je het nooit meer vergeet.

Je verandert bij Therapie Breda

Narratieve technieken helpen je op verhaal te komen. Als we denken, denken we in taal; onze gedachten zijn gemaakt van woorden. En als je die woorden vastlegt in jouw verhaal, ontdek je waar de gaten zitten.
De dingen die je voor het gemak maar even vergat, de dingen die je links laat liggen uit onzekerheid of waar je consequent het negatieve voorbeeld opzoekt.

Woorden en tekst zijn belangrijk; in gedachten zijn ze vluchtig, maar op papier geduldig én je kunt ze veranderen. Je komt letterlijk op verhaal door het in de behandeling op te schrijven, uit te spreken en te veranderen.

Je zou jezelf eens moeten zien…

Professionele muzikanten, dansers en acteurs weten het: om op een hoog niveau te komen, moet je naar jezelf kunnen kijken. Om je pianotechniek te verbeteren, moet je video-opnames van je handen maken en ze minutieus bestuderen. Je vindt zo de kleine imperfecties, de gemaniëreerdheid, hebbelijkheden en trucjes waarmee je –zonder het je te beseffen– probeert weg te komen.

Vreemd dat bijna niemand dat doet bij de belangrijkste kunst, de kunst van het leven. Door jezelf op video op te nemen en te analyseren, wordt veel je snel duidelijk. Je ziet je vastgeroeste gedrag er duimendik op liggen, je merkt hoe je lichaam je woorden tegenspreekt. Je snapt hoe je er mee kunt gaan werken.

Naast bovenstaande methoden werk ik overigens met een keur aan anderen technieken –van dans tot beeldend en beweging– die ik op maat en noodzaak inzet.

Wil je meer weten over psychologen en therapeuten in Breda?

Bel naar 076 – 76 02 891 even voor een afspraak of een vrijblijvend persoonlijk advies.